ÖFKEME HAKİM OLAMIYORUM...

ÖFKEME HAKİM OLAMIYORUM...

"Öfkelenince WhatsApp'tan uzun uzun mesajlar yolluyorum, sonra yazdıklarıma pişman oluyorum,

saçma sapan şeyler yapıp ilişkimi zora sokuyorum; sonra kendime çok kızıyorum." Bunlar seanslarımda sık duyduğum cümleler.

Öfke bizi ele geçirdiğinde, sonradan yaptığımıza pişman olacağımız ya da kendimize kızacağımız bazı davranışlar sergileriz. Bu yüzden, herhangi bir tartışma sırasında kendinizin ya da karşınızdakinin öfke enerjisinin yükseldiğini hissettiğiniz anda, hemen tartışmayı kesin ve ortamdan uzaklaşın; en doğru davranış budur. "İkimiz de sakinleşene kadar birbirimizden biraz uzaklaşalım. Sakinleştikten sonra bu konuyu yeniden konuşuruz." gibi cümlelerle kendinizi ifade edin; karşı tarafa en uygun mesajı vermiş olursunuz.
 
Karşınızdaki kişi, dinlemeyip üstelerse, sizi öfke enerjisine sokup enerjinizi emer; bu, onun öfke enerjisinden beslendiğini gösterir, bu oyuna gelmeyin.
 
Eğer yazışıyorsanız, önce telefonunuzu kapatın ve o alandan uzaklaşın; yalnız kalın, bağırıp çağırın, yastıkları yumruklayın, yürüyüşe ya da koşuya çıkın, o enerjiyi bir an önce içinizden atın. Tuz banyosu yapmak da işe yarar.
 
Sonradan pişman olacağımız şeyler yapmamamak için, içimizde öfke kabardığı anda onu fark etmemiz gerekir.
 
Siz, sorununuzun karşınızdaki kişiyle olduğunu düşünüyorsunuz oysa sorununuz duygularınızla. Burada önemli olan şudur; o duyguya yenilip onun yönetiminde mi hareket edeceksiniz yoksa onu kontrol altına alıp alanınızdan mı uzaklaştıracaksınız?
 
Bunu bir oyun gibi düşünün; duygularınız ve siz, baş başasınız. Öfke ve diğer olumsuz duygularla ilgili daha farkındalıklı yaşamak için her gün pratik yapın. "Şu anda ne hissediyorum, neden böyle hissediyorum? Bu olumlu bir duygu mu? Bu duyguda kalmak bana iyi geliyor mu? Bu duygudan çıkmak için ne yapabilirim?"; kendinize bu soruları sorun.
 
Ne yazık ki bize farkındalıkla yaşamak denen o kavram öğretilmedi. Evet, üzülürsünüz, sevinirsiniz, kızarsınız; bunların hepsi normaldir ama bu duyguları hissederken bir yandan da kendinize farklı yönlerden bakabilirsiniz. O duygunun içinde ne kadar süre kalacağınıza karar verebilirsiniz.
 
Öfkelendiğiniz kişiye sürekli söylenerek o enerjide kalabilirsiniz ya da öfkelendiğiniz günün akşamında ''tamam artık,'' diyerek konuyu unutup hayat ne getiriyorsa onu yaşamaya devam edebilirsiniz. 
 
Her an her şeyi seçme şansımız vardır; en öfkeli anımızda bile öfkemizi fark etmeyi ve sonradan pişman olacağımız şeyleri yapmamayı seçebiliriz.
 
Öfkenize esir olmamayı öğrenmeniz dileğiyle... 
 
Sevgiyle...
 
 
 
 
Dünyanın her yerinden online seans ile danışmanlık alabilirsiniz. Duygu Dengeleme çalışması hakkında bilgi ve randevu almak için ozlmhatipoglu@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

Kişisel gelişim hakkında hazırladığım videoları izlemek isterseniz, youtube kanalıma abone olabilir, paylaşımlarımdan haberdar olmak için, instagramdan ozlem_hatipoglu adıyla takip edebilirsiniz. Bu yazının altında bulunan simgeleri tıklayarak sosyal medya hesaplarıma ulaşabilirsiniz.