İLETİŞİMDE ÇOK İŞİNİZE YARAYACAK BİR YÖNTEM: BEN DİLİ

İLETİŞİMDE ÇOK İŞİNİZE YARAYACAK BİR YÖNTEM: BEN DİLİ

Kızım 3 yaşındayken sabahları yuvaya gitmemek için kıyamet koparıp, yazın kışlık, kışın yazlık kıyafetleri giymek için tuttururken,

sokak ayakkabısını evde, ev terliğini sokakta giymek için ya da saçlarını taratmamak için çığlık çığlığa ağlarken ve ben ne yapacağımı bilmez haldeyken onun devam etmekte olduğu yuvada

 

 
Etkili Aile İletişimi adlı bir kurs başlayacağını öğrenip kaydımı yaptırdım. Psikolog Birsen Özkan bize çocuklarımızla nasıl doğru iletişim kurabileceğimizi, sözümüzü nasıl geçireceğimizi, onlara birey olma bilinci aşılamayı, onlarla konuşacağımız zaman dizlerimizin üzerine çökerek boylarına inip gözlerinin içine bakmayı ve bunun gibi daha bir çok şey öğreterek hepimizin hayatlarına dokundu. Ona müteşekkirim. 11 hafta boyunca yeniden öğrenci olup, egzersizler yapıp, notlar tuttuktan ve öğrendiklerimi nihayet uygulamaya başlayabildikten sonra bir mucize oldu: Benim minik cadı kızım, her söylediğime “Peki anne” diyen bir prensese dönüştü! Ve yıllar sonra bana “Benimle bu iletişimi nasıl kurdun? İleride çocuğum olursa onu aynı senin beni yetiştirdiğin gibi yetiştirmek istiyorum” dedi. Ne hissettiğimi tahmin edin; her annenin yaşamasını dilediğim bir an...
 
Buradan size aktarmak istediğim bu eğitimde öğrenmiş olduğum hem çocuklar hem de diğer insanlarla iletişim kurarken çok işinize yarayacak olan “Ben dili” denilen kendini doğru ifade etme şekli. Aslında uygulaması çok kolay ama alışması zor. Bu yüzden önce kendinizi epey eğitmeniz, konuşmadan önce düşünüp, cümlelerinizi hazırlamanız ve eski konuşma alışkanlıklarınızı bırakmanız gerekecek. Ama inatla çalışmaya devam edin. Bir süre sonra otomatik hale gelecek ve hem siz hem de çevrenizdeki insanlar çok mutlu olacaksınız.
 
Ben dilinde karşımızdakini suçlamak ve cümleye sen diye başlamak yerine yalnızca durum tespiti yapıyor ve duygumuzu ya da durumumuzu açıklıyoruz.
 
Örneğin: Çocuğunuz okuldan gelip çantasını, ayakkabılarını kapının önüne atıyor ve siz her gün bunları bir yandan toplayıp bir yandan söyleniyorsunuz: “Zaten bütün gün çok yoruluyorum, çok dağınıksın sen de bana iş çıkarıyorsun, bir de senin peşini topluyorum bıktım vallahi!”vs.
  
İlk yapacağınız şey toplamayı ve söylenmeyi bırakmak ve kendinizi ben dili ile ifade etmek. Bu arada belirtmek istediğim önemli bir konu daha var: Ben dilinde her cümleyi yalnızca bir kez söylemeniz gerekiyor, yani söylenmeyi gerçekten bırakmanız gerekiyor. Kendinizi durdurun! Biliyorum içiniz şişiyor ve siz söylendikçe rahatlayacağınızı düşünüyorsunuz ama bunu yapmanız istediğiniz sonucu size getirmez.
 
Yukarıda verdiğim örnekte çoğunlukla söylediğimiz yanlış cümle, yani sen dili olan: “Ne kadar dağınıksın! yine buraya atmışsın herşeyini!” Böyle bir cümle kurduğumuzda karşımızdakini hem suçluyor hem de hiçbir işe yaramayacağı halde söyleniyoruz.
  
Ben dili ile kurmamız gereken doğru cümle: “Çanta ve ayakkabılar kapının önünde, bunları toplarken yoruluyorum.” Durumu tespit ediyoruz ve karşı tarafı suçlamadan, kendimizi ifade ediyoruz.
 
Ben dilini karşılaştığınız her duruma uyarlayabilirsiniz: Tabağında yemeği dururken etrafı seyreden çocuğa: “Neden bir saattir yemeğini yemiyorsun buz gibi oldu! Senin için saatlerce uğraşıp pişiriyorum, bir de beğenmiyorsun!” yerine ben dili ile : “Yemek tabağında duruyor ve ben üzülüyorum.” Konunun karşıdaki ile hiçbir ilgisi yokmuş gibi yapın. Deneyin, çalışın, sonuçlara inanamayacaksınız. Bir sihirli değnek değmiş gibi çocuk çantasını toparlayacak, yemeğini bitirecek.
  
Diyelim bağırarak ağlıyor. Bu durumda söyleyeceğiniz doğru cümle: “Çok yüksek ses var, ben rahatsız oluyorum.”
 
Daha büyük yaşta çocuğunuz var ve arkadaşları ile dışarı çıkıyor: “Nereye gidiyorsun, kimle gidiyorsun, kaçta geleceksin? Bana hiçbir şey söylemiyorsun!” yerine. Ben dili cümlemiz: “Nerede ve kiminle olduğunu bilmediğimde endişeleniyorum.”
 
İlk yapmaya başladığınızda kendinizi yapay hissedeceksiniz, konuşmanız size komik ve saçma gelecek ama bu duyguların hiçbirine aldırmayın ve devam edin. Bu konuda daha geniş bilgi sahibi olmak isteyenler Thomas Gordon'un E.A. E Etkili Anababa Eğitiminde Aile İletişim Dili adlı kitabı alıp okuyabilirler.
   
Herkesin kendini anlaşılır şekilde ifade edebilmesini diliyorum.
  
Sevgiyle...
  

Dünyanın her yerinden online seans ile danışmanlık alabilirsiniz. Duygu Dengeleme çalışması hakkında bilgi ve randevu almak için ozlmhatipoglu@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

Kişisel gelişim hakkında hazırladığım videoları izlemek isterseniz, youtube kanalıma abone olabilir, paylaşımlarımdan haberdar olmak için, instagramdan ozlem_hatipoglu adıyla takip edebilirsiniz. Bu yazının altında bulunan simgeleri tıklayarak sosyal medya hesaplarıma ulaşabilirsiniz.